Velikost obrazovky závisí na vzdálenosti, ze které filmy sledujete, ale i na samotném rozlišení televize. Nezapomínejte ani na kvalitu sedacího nábytku.

Nedílnou součástí obýváků ve většině českých domácností je televize. Společně se sedací soupravou tvoří centrum obývací místnosti. Právě proto nám často v našich prodejnách kladete otázku, jak daleko máte umístit sedací nábytek od obrazovky. Je to celkem zapeklitá otázka vzhledem k tomu, že kvůli rozdílnému rozlišení televizorů se doporučená vzdálenost liší. Podívali jsme se tedy do nejrůznějších zdrojů a rozhodli se vám alespoň částečně s tímto dilematem pomoci.

 

Domácí kino není pro každého

Plochá a co největší obrazovka, to je v současnosti velmi častý požadavek. A aby ne, velké televize už nejsou nic zvláštního a i cenově jsou čím dál dostupnější. Lidé si tak pod vidinou domácího kina kupují co největší obrazovky a až doma zjišťují, že ne všem členům domácnosti to vyhovuje a že se na ně nedá koukat. Může za to velikost samotného obýváku respektive vzdálenost sedací soupravy od obrazovky. Takto špatně umístěný a velikostně zvolený televizor může způsobit bolesti očí, hlavy nebo dokonce i zad.

Televize bývá často nedílnou součástí českých a slovenských domácnosti, jako zo můžete vidět i na fotografii od našeho klienta. Zdroj: Archiv Sedačky Phase

Abyste se vyhnuli nepříjemným pocitům nebo dokonce zdravotním problém, koupi televizoru si pořádně promyslete. Před návštěvou obchodu si precizně změřte alespoň vzdálenost televizního stolku od sedačky. Pokud byste totiž umístili velkou televizi příliš blízko křesla, může se vám snadno stát, že uvidíte jednotlivé pixely obrazu. Pokud si naopak pořídíte malou televizi a umístíte jí příliš daleko, jednotlivé detaily neuvidíte a jen těžko oceníte kvalitu televizoru.

 

Vypočítejte si ideální vzdálenost

V spotřebitelském časopisu dTest pozorováním laických i zkušených osob zjistili, že ideální vzdálenost je přibližně tři krát úhlopříčka obrazovky. Pokud to bylo méně, lidé měli tendenci si odsedávat nebo uvedli, že byl pro ně pocit ze sledování televize skličující.
V současnosti už nevybíráme jenom velikost televize, ale i kvalitu obrazovky HD, Full HD či Ultra HD televize. Ideální vzdálenost se tak mění i s kvalitou obrazovky. Vypočítat si ji můžete podle následující tabulky s údaji, které v jednom ze svých článků poskytla společnost TLC, která televizory vyrábí.

 

Rozlíšení televize HD televize (1366 x 768) Full HD televize (1920 x 1080) Ultra HD televize (3840 x 2160)
Doporučovaná vzdálenost 3,9 x uhlopříčka obrazovky 2,6 x uhlopříčka obrazovky 1,3 x uhlopříčka obrazovky


Díky této nápovědě si můžete vypočítat ideální vzdálenost mezi televizorem a sedacím nábytkem. Zdroj dat: www.tlc.eu

 

A pokud se vám nechce počítat, nebo ještě nevíte, jakou televizi si koupit, ale znáte vzdálenost mezi sedačkou a místem, kde bude televizor stát, ideální velikost úhlopříčky zjistíte v této tabulce.

Vzdálenost, z které se díváte na televizi Dporučená velikost uhlopříčky
HD televize  (1366 x 768) Full HD televize (1920 x 1080) Ultra HD televize (3840 x 2160)
1 – 1,5 metru 48 – 61 cm 102 – 117 cm
1,5 – 2 metry 48 cm 66 – 81 cm 117 – 140 cm
2 – 3 metry 61 – 81 cm 81 – 117 cm 152 – 216 cm
3 – 4 metry 81 – 102 cm 117 – 152 cm 279 cm

Tabulka znázorňující doporučené úhlopříčky televizorů podle vzdálenosti, ze které se na obrazovku díváte. Zdroj dat: www.tlc.eu

 

Z tabulky tedy jednoznačně vyplývá, že pokud chcete mít velkou televizi v malém prostoru, budete muset zainvestovat do Ultra HD televize.

 

Dávejte si pozor, jak sedíte!

Samozřejmě kvalitní a dobře umístěná televize je jedna věc, ale i sedací nábytek musí být přizpůsobený tomu, abyste na něm vydrželi sedět delší dobu. Proto si pohodlnost sedačky nebo křesla vyzkoušejte už v obchodě. Klidně si na nich poseďte i několik desítek minut, než si něco koupíte.

Důležité je, abyste se při sledování televize nekroutili a neničili si tak oči a záda. Pomoci vám může i kvalitní sedací nábytek, jako je i naše křeslo Asti. Zdroj: sedackyphase.cz

 

Nezapomeňte, že při delším sledování televize budete potřebovat opěru pod hlavou a zády, proto si vybírejte sedačky či křesla s vysokou nebo nastavitelnou zádovou operkou. Stejně tak se vám vyplatí koupit si taburetku, která vám bude sloužit jako vhodná opěra pod nohy. Nebudete mít potom tendenci se na sedačce kroutit a ulevovat těžkým nohám jiným způsobem. Ideální je v tomto případě i polohovací křeslo, které má oporu pod nohy už zabudouvanou v sobě.

 

Váš PHASE tým

 

Zdroje:

http://www.tcl.eu/eu/what-size-screen-is-right-for-you

https://www.dtest.cz/clanek-1742/jak-vybrat-televizor